Şimdiye kadar düzenlediğim seminerler içinde anlam ihtiyacımı en çok doyuran geçen sene Çimen Ev için düzenlediğim seminerdi.
Ancak Ankara’daki bu seminer sanırım Çimen Ev için düzenlediğimin bile ötesine geçebilecek çünkü çok özel bir yerde gerçekleşecek: Mavi At Kafe.
Mavi At Kafe Şizofreni Dernekleri Federasyonu’na ait bir kafe ve benimle iletişime geçip orada bir seminer düzenlememle ilgili davet ettiklerinde çok heyecanlandım. Misyonları damgalama ve etiketleme ile savaşmak, şizofreni ile savaşanların ve yakınlarının hayata dahil olmasını desteklemek. Dr. Haldun Soygür’ün aşağıdaki yazısını okumanızı çok isterim, Mavi At’ın öyküsünü anlatmış, ben okurken duygulandım ve ilham aldım:
http://sizofrenifederasyonu.org/722/mavi-atin-oykusu-bir-sehir-bir-hekim-bir-devrim/
Benim seminer konumla hayat arkadaşı olabilecek bu misyonu biraz detaylandırmak isterim: Gelişimsel ya da psikiyatrik olarak farklı gelişen bireylerin yontularak değil “kendileri gibi” olarak topluma dahil olmalarını nasıl sağlayabiliriz? Onları bir hastaneye kapatarak, sadece özel gereksinimli bireylerin gittiği okullara göndererek bir süre sorunu erteleyebiliriz. Oysa adalet ve insan hakları farklı gelişen bireyler için de geçerli olmalı. Benim anlam ihtiyacımı en çok tatmin ettiğim alan farklı gelişen bireylerin hayata katılmasını destekleyen, etiketleme ötekileştirme ve damgalama ile savaşan oluşumlar.
Bu sebeple, bu misyonu sırtlanan Şizofreni Denekleri Federasyonu ve Mavi At Kafe’ye katkı sağlayacak olan Ankara Semineri için şimdiye kadar hiç olmadığım kadar motivasyonum yüksek. Eğer siz de aşağıda bahsettiğim konularla ilgili bilgi edinmek ve aynı zamanda Mavi At Kafe’ye bu seminer aracılığı ile katkı sağlamak istiyorsanız
Seminerin içeriği ve kayıt süreci:
Kendin olabilmek için ilk adım: Stanley Greenspan’in gelişimsel merdivenini dayanak olarak kullanacak olursam: Duygusal Regülasyon.
Olanlarla uyumlu ve orantılı duygusal tepkileri verebilme, gerektiğinde her duyguyu deneyimleyebilme… Yeri gelince esneyebilme…Belirsizliğe tahammül. Bazen birbiriyle çelişebilen duyguları aynı anda barındırabilme.
Örnekleyelim: uzun zamandır istediği yurt dışı eğitim programından kabul alan öğrencinin bir yandan bu yeni macera ile ilgili heyecanlanıp başarısıyla ilgili mutlu olurken diğer yandan bir bilinmeze gidiyor olmanın korkusunu hissetmesi gibi…
Temel duygusal ihtiyaçlardan biri ya da bir kaçı sistematik olarak zedelendiğinde sıkça ortaya çıkan durum; siyah beyaz düşünce; katılık, belirsizliğe tahammülsüzlük, hissedememe… Duygularınla ve ihtiyaçlarınla yani kendinle irtibatı koparma.
Beni düzenli takip edenler terk edilme şeması üzerine yoğun çalıştığımı da fark etmişlerdir. Bu alanda bilinen çalışmalara imza atmış J. Kreisman ve Hal Straus “Sınır Kişilik İle Yaşamak” isimli kitaplarında bu katılık meselesine şu şekilde değiniyorlar:
“…Duygusal boşluk aşırı ciddiyet ile birlikte paket olarak geliyor.”
EMDR eğitiminde de benzer bir tema ile karşılaşmıştım. Terapinin sonunda kazanılacak becerilerden biri olarak “vurdumduymazlık” ele alınmıştı.
Şema Terapi süpervizyonlarımda da üzerinde durduğumuz mesele danışana “kendiliğinden, doğal olarak oyun oynayan çocuk” modunu tanıtmak, geliştirmesine vesile olmak…
Özetle; birbirinden farklı ekollerin ortak paydası diye yorumladığım bazı alanlar var; temel duygusal ihtiyaçların önemi, yaşam kalitesi için duygusal regülasyon, sağlıklı çatışma ve esneyebilme becerilerinin önemi…
Seanslarımda ve kendi üzerimde fayda gördüğüm bazı kısımları damıttım ve bu seminerde anlatmak üzere yapılandırdım.
Seminerin hedefi:
1.Temel duygusal ihtiyaçları tanımak; güvenlik ve istikrar, derin ve yakın ilişkiler kurma, korunma kollanma ve anlaşılma,bağımsızlık, kendini ifade vb…
2.Temel duygusal ihtiyaçları karşılamak için geliştirilen işlevsel olmayan baş etme mekanizmalarını tanımak; kontrolcülük, katılık, kendine acıma, boyun eğicilik, aşırı fedakarlık, mükemmeliyetçilik…
3.Duygusal ihtiyaçları işlevsel yollardan karşılama seçeneklerini tartışmak;sağlıklı çatışma, kendini ifade, duygusal olarak kendini besleyebilme, özbakıma alan açma, haklarını bilme ve talep etme, başkalarının haklarına ve sınırlarına saygı gösterme…
4. Uygulama: Baş Etme Kartı
TARİH: 16 Aralık Pazar
SAAT: 13:00-19:00
KONTENJAN: 25 KİŞİ
HERKESE AÇIK
ÜCRET: 600 TL (KDV dahil)
Gelirin bir kısmı MAVİ AT kafeye bağışlanacaktır.
BAŞVURU VE KAYIT: terapidefteri@gmail.com
(tüm başvurulara en kısa sürede bizzat dönüş yapacağım)
Görüşmek dileğiyle… Sevgiler….